Návrat legendy na české pole

Návrat legendy
na české pole

Tradiční český křen se vrací do gastronomie. Renesanci zapomenuté plodiny přináší spolupráce velkoobchodu makro ČR s farmou Český chřest z Hostína u Vojkovic.

Křen selský patří do české kuchyně stejně jako pivo do české hospody. Ačkoli má pěstování křenu v Česku dlouhou tradici, postupně z českých polí vymizel. Až 90 % nabídky dnes pokrývá dovoz ze zahraničí. Změnit nepříznivý trend se nyní v rámci Iniciativy ČESKÉ POLE s farmou Český chřest rozhodl velkoobchod makro ČR. 

O návrat tradičních produktů českého zemědělství na tuzemská pole dlouhodobě usilujeme v rámci Iniciativy ČESKÉ POLE. Pěstování křenu v Česku bohužel přerušila kolektivizace za  socialismu, teď o něj zájem znovu roste. V posledních dvaceti letech jsme se stali závislí na jeho dovozu ze zahraničí. Proto jsme navázali spolupráci s panem Šafářem z farmy Český chřest, který se začal věnovat i pěstování křenu. Pro letošní rok jsme odkoupili celou jejich úrodu, uvádí Jan Jindra, vedoucí nákupu čerstvých potravin makro ČR. 

Za farmou Český chřest stojí zakladatel Jiří Šafář. Tomu se už podařilo pro domácí gastronomii znovuobjevit tradiční český chřest a nyní rozšiřuje svoje podnikání o pěstování křenu. Pod značkou Mělnický křen bude letos dodávat čerstvý křen výhradně do sítě obchodů makro ČR pro zákazníky z gastronomie.

Křen je nejvhodnější konzumovat čerstvě nastrouhaný, protože tak nejlépe vynikne jeho chuť a přínos pro zdraví. Ostrost křenu je dána od přírody jako obranný mechanismus proti různým škůdcům. Je významným zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, vitamínu B6, zinku a železa a obsahuje třikrát větší množství vitamínu C než citrón.

Snaha o návrat této zapomenuté plodiny je součástí Iniciativy ČESKÉ POLE, jejímž cílem je podporovat a rozvíjet tradiční produkty českého zemědělství a usilovat o jejich místo v české kultuře a gastronomii.

Novinky

Podporují nás