
Czech Food Expo 2025 hostí iniciativu České pole
Brambory, kmín, okurky a zelí z Českého pole, provoněné jako nedělní oběd u babičky, ale zároveň reflektující moderní přístup k zemědělství i gastronomii. To vše mohou ochutnat návštěvníci veletrhu Czech Food Expo, který právě probíhá v Českých Budějovicích. Společnost makro ČR se v pavilonu T1 představí s oceňovanou iniciativou České pole – platformou, která propojuje farmáře, oborové svazy, akademické partnery i profesionální gastronomii. Na místě budou k vidění a ochutnání nejen produkty, které se v rámci iniciativy podařilo vypěstovat a které nacházejí cestu zpět na talíře českých profesionálních i amatérských kuchyní, ale i pestrý doprovodný program.

Program České pole a makro na Czech Food Expo 2025:
• Kuchařské show s Markétou Hrubešovou – herečka a kulinární nadšenkyně představí tradiční české suroviny v moderním pojetí.
• Vaření se studenty gastronomických škol a šéfkuchařem Ondřejem Slaninou – budoucí kuchařské hvězdy připraví pokrmy z produktů Českého pole.
• Live prezentace Chytrého kuchaře – návštěvníci se seznámí s platformou, která pomáhá restauracím efektivně vařit z lokálních surovin, a přitom šetřit čas i energii.
• Degustace produktů Českého pole – česnek, brambory, zelí, kmín a další plodiny s původem v českém zemědělství.
• Setkání s farmáři a partnery projektu – diskuze o původu, udržitelnosti a budoucnosti českých surovin v gastronomii.


“Propojujeme české farmáře s profesionální gastronomií. Je důležité, aby mladá generace kuchařů rozuměla nejen přípravě pokrmů, ale i původu a kvalitě surovin, se kterými pracují. Proto se v Českých Budějovicích do vaření aktivně zapojí i studenti gastronomických škol po boku zkušeného šéfkuchaře. Věříme, že právě vzdělávání mladých kuchařů je klíčem k udržitelnému rozvoji skvělé české gastronomie,“ říká Jan Jindra, ředitel nákupu a člen představenstva makro ČR.
Po minulých letech, kdy se iniciativa České pole soustředila na budování partnerství, rozšiřování pěstebních ploch a vývoj produktových řad ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a oborovými svazy, je letošním cílem přivést české suroviny přímo ke spotřebitelům.
Jednou z dalších platforem je program Chytrý kuchař, který nabízí více než 1 200 produktů a kulinářských řešení pro profesionální provozy. Za kvalitou každé receptury, za výběrem surovin i finálního zpracování stojí Makro akademie, která úzce spolupracuje s interním týmem kvality a nákupu makro ČR. Tento tým zajišťuje, aby produkty odpovídaly vysokým standardům jakosti a zároveň umožňovaly snadnou a efektivní přípravu v profesionálních kuchyních
Iniciativa České pole tak nadále rozvíjí své poslání: podporovat české zemědělce, budovat důvěru v lokální produkty a naplňovat talíře v českých kuchyních tím nejlepším, co česká půda nabízí.