Zelí má u nászelenou!

Zelí má u nás
zelenou!

Základ naší kuchyně

Zelí je v Evropě známé už od starověku, kdy si ho staří Římané pochvalovali jako pochoutku se spoustou blahodárných účinků na náš organismus. Při objevných cestách se dávní mořeplavci chránili požíváním kysaného zelí před kurdějemi, nemoci z nedostatku vitamínů. V našich končinách se zelí pěstuje a konzumuje odjakživa a není tak divu, že patří k základním stavebním kamenům tradiční české kuchyně.

České zelí, půl zdraví

Zelí je mnohem víc než jen pochoutkou na našem talíři. Je to nenápadný a přitom obdivuhodný ochránce našeho zdraví. Aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci, uvolňuje napětí, podporuje spánek a posiluje imunitní systém. Také povzbuzuje krvetvorbu, aktivuje okysličování buněk, stimuluje pigmentaci pokožky a vlasů, podněcuje růst buněk a zvyšuje libido.

Nepřeberné množství úprav

Zelí je po celém světě oblíbené také díky nepřebernému množství úprav a podob, v jakých se dá uchovávat nebo konzumovat, od nakládání a fermentace přes dušení a napařování až po zavařování a sterilizaci. V našich zeměpisných šířkách je tradičně rozšířené zejména kysané zelí jako skvělá a zdravá příloha k mnoha tradičním pokrmům. Jeho vzdáleným příbuzným je korejský národní poklad kimchi, který v poslední době získává na rostoucí popularitě i u nás.

Každá hlávka se počítá

Zelí je podobně jako všechny brukvovité plodiny náročné na výživnou půdu. Pro České pole ho pěstuje společnost Agrokomplex Ohře a.s. z Bohušovic nad Ohří, v oblasti soutoku řeky Ohře a Labe. Pro výrobu kysaného zelí je nutné vybrat speciální krouhárenské odrůdy, které mají zcela specifické vlastnosti a odlišné nároky na způsob pěstování, ošetřování a sklizně. Optimální velikost hlávky je 5 – 9 kg.

Podporují nás