Světová šalotka
z Čech
Královna mezi cibulemi
Šalotka je nezbytnou součástí moderní kuchyně pro své unikátní chuťové vlastnosti. Na rozdíl od cibule jsou šalotky jemnější a rafinovanější, s lehce nasládlou a mírně kořeněnou chutí. Skvěle se hodí do salátů a sendvičů, stejně jako k přípravě polévek, pizzy, těstovin a omáček. Pro svou oblibu v kuchyni bývá šalotka nazývána královnou mezi cibulemi.
Skvělé vlastnosti
Šalotku pěstujeme na Mělnicku při soutoku Labe a Vltavy. Díky teplému klimatu má naše šalotka výrazně lepší chuťové vlastnosti než šalotky pěstované v přímořských, chladnějších oblastech. Zároveň je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů A, B1, B6, B9 a C a minerálů, jako je železo, vápník, mangan a měď.
Pěstování s příběhem
Soutok Labe s Vltavou je tradiční oblastí pěstování cibule v Čechách. Historicky je známé Všetatskou cibulí neboli Všetanou, které byla v období první republiky ve velkém exportována po Labi do Německa. Naším dnešním pěstováním šalotky se snažíme na všetatskou cibulovou tradici navázat.