Ty nejkřupavějšíčeské okurky

Ty nejkřupavější
české okurky

Moravská tradice

Morava je od nepaměti spojena s pěstováním kvalitních okurek. Tento odkaz se iniciativa České pole rozhodla obnovit a přinést na trh výrobky, které ctí tradici a zároveň využívají moderní zemědělské postupy. Výsledkem této snahy jsou okurky značky METRO Chef, které do české gastronomie vracejí čerstvost a křupavost, tak typické pro české nakládané okurky.

Pocukrované okurky?
To je dávná historie

Kořeny pěstování okurek na Moravě sahají až do 17. století a jsou úzce spjaty s klášterem Louka u Znojma, kde se pod vedením opata Šebestiána Freytaga začaly pěstovat první okurky přivezené z Indie. Zajímavostí je, že se tehdy konzumovaly pocukrované jako dezert. Avšak postupem času, kdy se díky ideálním podmínkám množství sklizně zvyšovalo, se začaly okurky konzervovat kvašením a později i pasterizací, a tak se zrodila známá tradice znojemských okurek.

100% české
od láku po víčko

Abychom co nejvíce podpořili lokální produkci a farmáře, vybrali jsme si ke spolupráci firmu EFKO z Veselí nad Lužnicí. Ta využívá okurky stoprocentně českého původu. A nejen okurky, ale i všechny ingredience použité pro výrobu láku, včetně sklenice a víčka, pocházejí z České republiky. Výhody českých, respektive moravských, okurek oproti těm dovozovým jsou nepopiratelné. Čerstvost je totiž jedním z nejdůležitějších parametrů. Okurky, které cestují několik dní z Balkánu nebo jiných vzdálených oblastí, nemohou konkurovat čerstvě sklizeným moravským, zachovávajícím si svou příznačnou křupavost.

Ručně sklizeno

Sklizeň okurek probíhá výhradně ručně, což je pro mnoho lidí překvapivé. Díky tomu je každý plod perfektně vyzrálý a připravený k dalšímu zpracování, které musí proběhnout rychle, nejlépe do 24 hodin, aby si okurky zachovaly typickou křupavost a čerstvost.

Odrůda Rubato

Moderních odrůd pěstovaných na Moravě je více, ale v rámci iniciativy České pole využíváme hruboostnou odrůdu Rubato. Ta je mimo svých vynikajících chuťových vlastností bohatá na draslík, což napomáhá odvodňování organismu, a je proto vhodná pro osoby trpící dnou nebo revmatismem.

Oblast pěstování

Zemědělsky příhodná oblast Bránicka a Pohořelicka na Moravě.

Naši farmáři

Tomáš Zoufalý

Farmář Tomáš Zoufalý stojí v čele farmy ZOŠI AGRO s.r.o. z Nových Bránic, která je hlavním dodavatelem Efka. Tato farma se nachází v oblasti, která má ideální reliéf, dostatek vláhy a kvalitní půdu. To spolu s využíváním moderních technologií, jako jsou satelity a GPS, a intenzivními zemědělskými postupy vede k tomu, že zde každoročně vznikají plody mimořádné kvality. Letos farma zasela okurky na přibližně 45 hektarech.

Podporují nás