Ty nejkřupavější
české okurky
Moravská tradice
Morava je od nepaměti spojena s pěstováním kvalitních okurek. Tento odkaz se iniciativa České pole rozhodla obnovit a přinést na trh výrobky, které ctí tradici a zároveň využívají moderní zemědělské postupy. Výsledkem této snahy jsou okurky značky METRO Chef, které do české gastronomie vracejí čerstvost a křupavost, tak typické pro české nakládané okurky.
Pocukrované okurky?
To je dávná historie
Kořeny pěstování okurek na Moravě sahají až do 17. století a jsou úzce spjaty s klášterem Louka u Znojma, kde se pod vedením opata Šebestiána Freytaga začaly pěstovat první okurky přivezené z Indie. Zajímavostí je, že se tehdy konzumovaly pocukrované jako dezert. Avšak postupem času, kdy se díky ideálním podmínkám množství sklizně zvyšovalo, se začaly okurky konzervovat kvašením a později i pasterizací, a tak se zrodila známá tradice znojemských okurek.
Ručně sklizeno
Sklizeň okurek probíhá výhradně ručně, což je pro mnoho lidí překvapivé. Díky tomu je každý plod perfektně vyzrálý a připravený k dalšímu zpracování, které musí proběhnout rychle, nejlépe do 24 hodin, aby si okurky zachovaly typickou křupavost a čerstvost.
Odrůda Rubato
Moderních odrůd pěstovaných na Moravě je více, ale v rámci iniciativy České pole využíváme hruboostnou odrůdu Rubato. Ta je mimo svých vynikajících chuťových vlastností bohatá na draslík, což napomáhá odvodňování organismu, a je proto vhodná pro osoby trpící dnou nebo revmatismem.
Oblast pěstování
Zemědělsky příhodná oblast Bránicka a Pohořelicka na Moravě.
Tomáš Zoufalý
Farmář Tomáš Zoufalý stojí v čele farmy ZOŠI AGRO s.r.o. z Nových Bránic, která je hlavním dodavatelem Efka. Tato farma se nachází v oblasti, která má ideální reliéf, dostatek vláhy a kvalitní půdu. To spolu s využíváním moderních technologií, jako jsou satelity a GPS, a intenzivními zemědělskými postupy vede k tomu, že zde každoročně vznikají plody mimořádné kvality. Letos farma zasela okurky na přibližně 45 hektarech.