KONEČNĚ
ČESKÉ
HRANOLKY!
Příprava
cca 100 min.
Náročnost
lehká
Ingredience
- Brambory odrůdy Agria
- Olej
- Sůl
Postup
Doporučená příprava:
- Omyté brambory krájíme pomocí speciálního kráječe na hranolky a vkládáme je do studené vody.
- Hranolky promícháme a přeložíme do studené vody. Necháme máčet cca 60 minut.
- Hranolky vyjmeme z vody a přeložíme do hrnce se studenou vodou ochucenou solí, cukrem a octem.
- Přivedeme pod bod varu (cca 90 °C) a táhneme, dokud hranolky nelze ohnout.
- Hranolky vyjmeme na čisté plátno, osušíme a následně vychladíme v šokovém zchlazovači.
- Hranolky předsmažíme v nahřáté fritéze na 145 °C cca 4,5 minuty. Okapané opět zchlazujeme nebo zamrazujeme.
- Hranolky dosmažíme při teplotě 180–190 °C.
Pěstitelé
1 Zelí
Agrokomplex Ohře a.s., Jaroslav Zeman
2 Šalotka
CF Trading s.r.o., Antonín Hořejší
3 Křen
Český chřest spol. s.r.o., Jiří Šafář
4 Brambory
Euro Agras s.r.o., Vlastimil Rasocha
5 Kmín
Náš kmín s.r.o., Karel Jonák
6 Česnek
Česnekárna s.r.o., Roman Hurt
7 Okurky
ZOŠI Agro, s.r.o., Tomáš Zoufalý
8 Český modrý mák a bílý mák
Náš kmín s.r.o, Karel Jonák
9 Švestky
Agro Žlunice, Josef Myška
10 Bílé Víno Rinot, červené víno Nativa, šumivé víno Neupery sekt
Vinselekt Michlovský a.s., Miloš Michlovský
Partnerské restaurace
1 Long Story Short Hostel & Café,
Olomouc
2 Restaurace Na kraji,
Liberec
3 Galerie Mlýn,
Žeraviny
4 Hotel Passage / Restaurant Passage,
Brno
5 Restaurace a penzion Na Gruntu,
Aš (Hazlov)
6 Pedro's Streetfood Bistro,
Mikulov
7 Sugar Life by Vlad Ryasnyy,
Brno
8 Cukrárna Slaďme se,
České Budějovice
9 BRATRS bistro,
Brno
10 V Zátiší,
Praha
11 BEJKN bistro,
Čáslav
12 Nadivoko,
Kvilda
Partnerské školy
1 Hotelová škola
Plzeň
2 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola,
Teplice
3 Hotelová škola
Poděbrady
4 Střední škola gastronomie,
U Krbu, Praha
5 Střední škola Brno,
Charbulova