Ty nejkřupavější
české okurky

Moravská tradice
Morava je od nepaměti spojena s pěstováním kvalitních okurek. Tento odkaz se iniciativa České pole rozhodla obnovit a přinést na trh výrobky, které ctí tradici a zároveň využívají moderní zemědělské postupy. Výsledkem této snahy jsou okurky značky METRO Chef, které do české gastronomie vracejí čerstvost a křupavost, tak typické pro české nakládané okurky.

Pocukrované okurky?
To je dávná historie
Kořeny pěstování okurek na Moravě sahají až do 17. století a jsou úzce spjaty s klášterem Louka u Znojma, kde se pod vedením opata Šebestiána Freytaga začaly pěstovat první okurky přivezené z Indie. Zajímavostí je, že se tehdy konzumovaly pocukrované jako dezert. Avšak postupem času, kdy se díky ideálním podmínkám množství sklizně zvyšovalo, se začaly okurky konzervovat kvašením a později i pasterizací, a tak se zrodila známá tradice znojemských okurek.

Ručně sklizeno
Sklizeň okurek probíhá výhradně ručně, což je pro mnoho lidí překvapivé. Díky tomu je každý plod perfektně vyzrálý a připravený k dalšímu zpracování, které musí proběhnout rychle, nejlépe do 24 hodin, aby si okurky zachovaly typickou křupavost a čerstvost.

Odrůda Rubato
Moderních odrůd pěstovaných na Moravě je více, ale v rámci iniciativy České pole využíváme hruboostnou odrůdu Rubato. Ta je mimo svých vynikajících chuťových vlastností bohatá na draslík, což napomáhá odvodňování organismu, a je proto vhodná pro osoby trpící dnou nebo revmatismem.

Oblast pěstování
Zemědělsky příhodná oblast Bránicka a Pohořelicka na Moravě.
Tomáš Zoufalý
Farmář Tomáš Zoufalý stojí v čele farmy ZOŠI AGRO s.r.o. z Nových Bránic, která je hlavním dodavatelem Efka. Tato farma se nachází v oblasti, která má ideální reliéf, dostatek vláhy a kvalitní půdu. To spolu s využíváním moderních technologií, jako jsou satelity a GPS, a intenzivními zemědělskými postupy vede k tomu, že zde každoročně vznikají plody mimořádné kvality. Letos farma zasela okurky na přibližně 45 hektarech.
Pěstitelé
1 Zelí
Agrokomplex Ohře a.s., Jaroslav Zeman
2 Šalotka
CF Trading s.r.o., Antonín Hořejší
3 Křen
Český chřest spol. s.r.o., Jiří Šafář
4 Brambory
Euro Agras s.r.o., Vlastimil Rasocha
5 Kmín
Náš kmín s.r.o., Karel Jonák
6 Česnek
Česnekárna s.r.o., Roman Hurt
7 Okurky
ZOŠI Agro, s.r.o., Tomáš Zoufalý
8 Český modrý mák a bílý mák
Náš kmín s.r.o, Karel Jonák
9 Švestky
Agro Žlunice, Josef Myška
10 Bílé Víno Rinot, červené víno Nativa, šumivé víno Neupery sekt
Vinselekt Michlovský a.s., Miloš Michlovský
Partnerské restaurace
1 Long Story Short Hostel & Café,
Olomouc
2 Restaurace Na kraji,
Liberec
3 Galerie Mlýn,
Žeraviny
4 Hotel Passage / Restaurant Passage,
Brno
5 Restaurace a penzion Na Gruntu,
Aš (Hazlov)
6 Pedro's Streetfood Bistro,
Mikulov
7 Sugar Life by Vlad Ryasnyy,
Brno
8 Cukrárna Slaďme se,
České Budějovice
9 BRATRS bistro,
Brno
10 V Zátiší,
Praha
11 BEJKN bistro,
Čáslav
12 Nadivoko,
Kvilda
Partnerské školy
1 Hotelová škola
Plzeň
2 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola,
Teplice
3 Hotelová škola
Poděbrady
4 Střední škola gastronomie,
U Krbu, Praha
5 Střední škola Brno,
Charbulova
